Terugblik Kunstroute de Straatweg 2019

De  allereerste editie van “ Kunstroute de Straatweg” werd op 14 september gehouden aan de Amsterdamsestraatweg, tussen Paardenveld en Marnixlaan.

“Kunst op de Straatweg?” De Amsterdamsestraatweg, een straat waar veel over gesproken wordt,  waar veel gebeurt. Maar kunst, is dat er aan de Amsterdamsestraatweg? Jazeker! In allerlei vormen. Ontdek het zelf op 14 september van 12.00 tot 16.00 uur, tijdens de allereerste editie van “Kunstroute de Straatweg” wat er allemaal in de straat en in de wijk gemaakt wordt. Op 17 locaties nemen lokale kunstenaars u mee naar hun wereld.

Ghita van Bergen is één van de krachten achter de kunstroute. Maar wie is Ghita? We stellen haar even aan je voor: ” Al op de kunstacademie was ik geïnspireerd door mensen en de maatschappij. Welke veranderingen er gaande zijn en hoe je hier als gemeenschap mee omgaat”. De transitie en de tijdelijkheid creëert ruimte voor nieuwe ideeën en experimenten. Daar speel ik graag op in. Daarnaast haal ik veel energie uit het faciliteren van een platform voor anderen om zich te kunnen presenteren.

Ik ben geboren in Utrecht en woon, met uitzondering van vier jaar studie Maastricht, al mijn hele leven Utrecht. Opgegroeid in het centrum, woon ik nu sinds vier jaar in Ondiep. En daar ben ik gefascineerd geraakt door de Amsterdamsestraatweg en haar  potentieel.

 

Lees verder:

En áls er in Utrecht een gebied in beweging is dan is het wel op en rondom “de Straatweg”. Met alle (nog te bouwen) nieuwbouw komen er ook nieuwe bewoners de wijk in. Daarnaast speelt er op de Straatweg zichtbaar en onzichtbaar ook van alles. Dit geeft het een rauw randje, maar daardoor ontstaat ook energie en een wil tot verandering die leidt tot nieuwe ideeën. Dit (in combinatie met de hoeveelheid actieve, maar voor de buurt redelijk onzichtbare kunstenaars die in de wijk werken) inspireerde mij tot het idee voor de kunstexpositie. In Susan van Duuren van Ondernemersvereniging #ASW030 vond ik een gelijk gestemde en samen hebben we het idee handen en voeten gegeven met als resultaat de eerste kunstroute van de Amsterdamsestraatweg.

Kunst kan een verbindende functie hebben en ontmoetingen stimuleren. Ook als je het niet mooi vindt daagt kunst je uit tot een gesprek.

Ik zie de Straatweg als dè verbindende straat tussen het centrum en het nieuwe creatieve gebied ‘het Cartesius Kwartier’. Het is als het ware de Rode Loper naar dit gebied. En vanaf dit jaar maken brachten we die loper voor het eerst onder de aandacht door middel van een kunstroute.

In november 2018 heb ik ‘Ghita, Art & Community Development’ opgezet waarmee ik in de toekomst meer kunst en groen gerelateerde community projecten wil realiseren. Daarnaast zou ik kunst het liefst een permanente plek geven op de straatweg in de vorm van een galerie. Dus mocht iemand nog een pandje hiervoor weten,  dan hou ik mezelf aanbevolen!

instagram @ghita_en_de_stad
facebook @ghita.en.de.stad
www. ghita.nl

Deze kunstenaars deden mee:

 

De kunstroute werd georganiseerd door Ghita Art & Community Development en #ASW030 ondernemersvereniging.

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt met bijdragen van:

Bij dit evenement werd beeldmateriaal gemaakt wat gebruikt wordt voor promotionele doeleinden in opdracht van #ASW030

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen voor “Kunstroute de Straatweg” 2020? Of vast aanmelden? Stuur een mail naar: kunst@asw030.nl