Welkom bij de eerste editie van “Kunstroute de Straatweg”. De route heeft geen start of eindpunt, dus lekker je eigen route maken. De voorstellingen, rondleidingen en workshops hebben wel bepaalde tijden. Kijk daarvoor in het schema. De Amsterdamsestraatweg, een wereldse straat!

“De Amsterdamsestraatweg als Rode Loper naar andere culturele delen van de stad!”

Ghita van Bergen is één van de krachten achter de kunstroute. Maar wie is Ghita? We stellen haar even aan je voor: ” Al op de kunstacademie was ik geïnspireerd door mensen en de maatschappij. Welke veranderingen er gaande zijn en hoe je hier als gemeenschap mee omgaat”. De transitie en de tijdelijkheid creëert ruimte voor nieuwe ideeën en experimenten. Daar speel ik graag op in. Daarnaast haal ik veel energie uit het faciliteren van een platform voor anderen om zich te kunnen presenteren.

Ik ben geboren in Utrecht en woon, met uitzondering van vier jaar studie Maastricht, al mijn hele leven Utrecht. Opgegroeid in het centrum, woon ik nu sinds vier jaar in Ondiep. En daar ben ik gefascineerd geraakt door de Amsterdamsestraatweg en haar  potentieel.

 

Lees verder

En áls er in Utrecht een gebied in beweging is dan is het wel op en rondom “de Straatweg”. Met alle (nog te bouwen) nieuwbouw komen er ook nieuwe bewoners de wijk in. Daarnaast speelt er op de Straatweg zichtbaar en onzichtbaar ook van alles. Dit geeft het een rauw randje, maar daardoor ontstaat ook energie en een wil tot verandering die leidt tot nieuwe ideeën. Dit (in combinatie met de hoeveelheid actieve, maar voor de buurt redelijk onzichtbare kunstenaars die in de wijk werken) inspireerde mij tot het idee voor de kunstexpositie. In Susan van Duuren van Ondernemersvereniging #ASW030 vond ik een gelijk gestemde en samen hebben we het idee handen en voeten gegeven met als resultaat de eerste kunstroute van de Amsterdamsestraatweg.

Kunst kan een verbindende functie hebben en ontmoetingen stimuleren. Ook als je het niet mooi vindt daagt kunst je uit tot een gesprek.

Ik zie de Straatweg als dè verbindende straat tussen het centrum en het nieuwe creatieve gebied ‘het Cartesius Kwartier’. Het is als het ware de Rode Loper naar dit gebied. En vanaf dit jaar maken brengen we die loper voor het eerst onder de aandacht door middel van een kunstroute.

In november 2018 heb ik ‘Ghita, Art & Community Development’ opgezet waarmee ik in de toekomst meer kunst en groen gerelateerde community projecten wil realiseren. Daarnaast zou ik kunst het liefst een permanente plek geven op de straatweg in de vorm van een galerie. Dus mocht iemand nog een pandje hiervoor weten,  dan hou ik mezelf aanbevolen!

instagram @ghita_en_de_stad
facebook @ghita.en.de.stad
www. ghita.nl

“Ontdek hier de kunstenaars!”

 

Voorstellingen: Tijd: Locatie:
Dansduet Kiek & Lot 12.30 – 13.00 uur Nabij ASW 11 Rose&Vanilla
Performance Anne Chris 14.00 – 14.30 uur Boorstraat 107 Het Huis
Muziek 14.30 – 16.00 uur ASW 113 Gijs
 

Workshops: Tijd: Locatie:
 De Pottenventers

Scheetjeswezens & de dolle Dierentuin. ( voor kinderen)

Doorlopend ASW 275 &Meer
 Knutsel workshop (voor kinderen) Doorlopend ASW 378 The Food Club
Rondleidingen  *ca. 15 minuten Doorlopend Boorstraat 107 Het Huis
Open gitaar les * Elk half uur ** inschrijven in de winkel. 13.00-15.00 uur ASW 340 Dirk Witte
Demonstratie/clinic  over sound 15.00-16.00 uur ASW 340 Dirk Witte
Workshop improvisatie acteren

*voor kinderen tot 12 jaar

Doorlopend ASW 239A Bij Berlage

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van: